Hypotheekadviseur in Katwijk

Er bestaan in Nederland verschillende hypotheekvormen. Voor welke vorm u in aanmerking komt hangt af van uw situatie. Sluit u een nieuwe hypotheek af of heeft u al een hypotheek en gaat u verhuizen?

Hypotheek rentestanden

Nieuwe hypotheek

Sinds 1 januari 2013 gelden er strengere hypotheekregels voor nieuwe hypotheken. Op de website wijzeringeldzaken.nl kunt u de veranderingen in de hypotheekregels nalezen. Als u een nieuwe hypotheek afsluit, moet u deze binnen 30 jaar volledig aflossen. De aflossing moet bovendien annuïtair zijn, dat wil zeggen dat u gedurende de looptijd stap voor stap de hypotheekschuld aflost. Alleen dan komt u in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek voldoen aan die nieuwe regels. Dat geldt niet voor andere hypotheekvormen zoals de aflossingsvrije hypotheek, de spaarhypotheek of de beleggingshypotheek. Voor een nieuwe hypotheek zult u dan ook uitkomen op een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Soms is een combinatie van die twee vormen mogelijk.

Verhuizen

Heeft u in het verleden een aflossingsvrije hypotheek, spaarhypotheek of beleggingshypotheek afgesloten en gaat u verhuizen? Dan mag u dezelfde hypotheekvorm behouden, inclusief het recht op hypotheekrenteaftrek. Deze regel geldt alleen voor het oude leenbedrag. Als u een hogere hypotheek nodig heeft, moet u voor het meerdere een extra hypotheek afsluiten. Daarvoor gelden dan de nieuwe regels.

Advisering

Een huis kopen is een ingrijpende financiële beslissing. U sluit een hypotheek af en gaat daarmee een betalingsverplichting aan van 30 jaar. Een goed hypotheekadvies is uitermate belangrijk omdat het u in de loop van de tijd veel geld kan schelen.

Hoe adviseren wij u?
Als u bij ons aanklopt voor een hypotheekadvies, gaan we uiterst zorgvuldig te werk. Als huiseigenaar krijgt u te maken met allerlei financiële, fiscale en juridische regelgevingen. Wij leggen u uit wat u kunt verwachten en wat de gevolgen zijn voor uw financiën.
Om uit te zoeken hoe uw hypotheek er precies uit moet zien, inventariseren wij eerst uw persoonlijke en financiële situatie. Wij vragen naar uw financiële gegevens, maar ook andere informatie is belangrijk, zoals uw toekomstverwachtingen en toekomstwensen. Die zeggen iets over hoe uw vaste lasten zich ontwikkelen en dat kan de keuze voor een bepaalde hypotheek beïnvloeden.
Na de inventarisatie maken we een analyse, zoeken we uit wat uw mogelijkheden zijn, vergelijken we de hypotheken van meerdere aanbieders en maken we berekeningen. Dan stellen we een adviesrapport op waarin we u laten zien welke oplossingen voor u het meest geschikt zijn. Ook zijn we duidelijk over wat u betaalt voor uw hypotheek en ziet u hoe uw hypotheeklasten er in de komende jaren uitzien.
Uiteraard spreken we ons advies grondig met u door. U krijgt de tijd om alles goed te overdenken.

Betalen voor advies
Vroeger ontvingen hypotheekadviseurs provisie van hypotheekverstrekkers als zij een hypotheek afsloten. Het hypotheekadvies leek daardoor gratis, maar was dat niet. De provisiekosten zaten immers verpakt in de hypotheekkosten. U betaalde indirect voor het hypotheekadvies.
Sinds 1 januari 2013 is de regelgeving veranderd. U betaalt nu rechtstreeks voor een hypotheekadvies. Het voordeel is duidelijkheid. U weet precies welke kosten u maakt voor de hypotheek zelf en welke voor het hypotheekadvies. Ook weet u zeker dat uw belang voorop staat in de advisering. Onze beloning is voor alle hypotheken namelijk gelijk.
Wilt u weten wat u betaalt voor een hypotheekadvies?

Hypotheekvormen en informatie

Bent u nieuw op het gebied van hypotheken en heeft u nog weinig kennis van de verschillende termen? Dan is het raadzaam u eerst verder in te lezen. Wij hebben enkele veel voorkomende begrippen verzameld en uitgelegd. Klik door naar de betreffende pagina’s om meer informatie te verzamelen.